Indonézia: Pátranie po stratenom ruskom lietadle Suchoj komplikuje zlé počasie

09.05.2012 Celý región

Jakarta 9. mája (TASR) - Tma, hmla a silný dážď komplikujú pátranie po ruskom lietadle Suchoj Superjet-100, ktoré sa za zatiaľ nevyjasnených okolností stratilo dnes so 44 ľuďmi na palube pri predvádzacom lete v okolí indonézskej metropoly Jakarta. Informovala o tom tlačová agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na indonézsky úrad letovej prevádzky.

Lietadlo sa nevrátilo na letisko v Jakarte počas ukážkového letu pre predstaviteľov leteckých spoločností, ktorí zvažovali kúpu najnovšieho ruského civilného lietadla. Krátko predtým, ako stroj zmizol z radarov, približne 20 minút po štarte, požiadali piloti o povolenie klesnúť z letovej hladiny 3000 metrov na 1800 metrov, s čím riadiaca veža súhlasila. Z radarov zmizlo lietadlo o niekoľko minút na to pri výške 1860 metrov v hornatej oblasti približne 60 kilometrov od Jakarty.

Hovorca indonézskeho leteckého úradu podľa RIA Novosti povedal, že v oblasti predpokladaného pádu lietadla sa nachádza hora Mt. Salak s nadmorskou výškou 2211 metrov.

Na palube bolo 44 ľudí vrátane ôsmich občanov Ruska a 36 cudzincov. Ruské veľvyslanectvo informovalo, že okrem Rusov boli na palube už len Indonézania. Indonézsky krízový štáb však túto informáciu nepotvrdil s tým, že na palube boli okrem 38 občanov Indonézie aj dvaja Taliani, Francúz a Američan.

Indonézske úrady pracujú i s vyšetrovacou verziou, ktorá nevylučuje únos. Ako najpravdepodobnejšia sa však podľa nich javí možný náraz stroja do kopcovitého terénu v slabej viditeľnosti. Lietadlo malo len malé množstvo paliva na predvádzací let a teda je vylúčené, že by ešte mohlo byť vo vzduchu.

SSJ-100 dnes z Jakarty štartoval na ukážkové lety celkom trikrát. Po prvých dvoch sa vrátil na letisko podľa plánu. Lety boli súčasťou prebiehajúceho ázijského turné, na ktorom Rusi predvádzajú najmodernejšie civilné lietadlo možným záujemcom. O kúpu ôsmich kusov už prejavili záujem pakistanské aerolínie Air Indus.
 

Vyberte región